Tandartsangst of angst voor de tandarts kan in alle leeftijden worden gezien, waarbij kinderen, adolescenten, jongeren en ouderen tegelijkertijd worden getroffen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals negatieve trauma’s uit de kindertijd, persoonlijkheidskenmerken, negatieve verhalen, comorbiditeiten, het ontwerp van de kliniek of de perceptie van pijn. Bepaalde geuren uit de tandheelkundige kliniek, geluiden zoals de turbine of visuele signalen zoals de naald van de spuit zijn zintuiglijke triggers in het manifesteren van angst voor de tandarts. 

In deze blog noemen we enkele van de meest gebruikte soorten behandelingen voor het verminderen van tandheelkundige angst, zoals in vitro blootstelling, rationele emotie- en gedragstherapie of het opleiden van patiënten, in een poging om enkele conclusies te trekken over dit onderwerp. Lees snel verder. Bij angst tandarts utrecht helpen ze je graag verder!

Wat is tandartsangst? 

Als we het hebben over tandartscontroles, hebben angstige mensen de neiging te geloven dat er iets catastrofaals zal gebeuren tijdens de behandeling. Dit is de reden dat ze hun controles uitstellen en dit vermijdingsgedrag leidt later tot een slechte tandheelkundige gezondheid, wat zich vertaalt in tandverlies, diepere gaatjes, slechtere gebitsfunctionaliteit en soms parodontosis. 

Wat dat de tandarts? 

Er zijn tal van zaken die angst kunnen verminderen, zoals: tandarts laat zien zien wat hij of zij doet. Gespreksvoering met de patiënt of deze in een traject met een psycholoog plaatsen. Andere methoden zijn: een rustgevende pil, een roesje en eventueel een afbouwend traject in relatie tot het vorige. 

Op deze manier is het mogelijk om een patiënt een goede behandeling te geven zonder de grote angsten waaronder ze leiden. 

Met deze blog hopen we je goed geïnformeerd te hebben. Neem met ons de verschillende tips door en laat je informeren.