Your health Almere

Hoe je mondhygiëne je algehele welzijn beïnvloedt

Geplaatst op

Poetsen, flossen en regelmatige bezoeken aan de tandarts kunnen je beschermen tegen veel meer dan alleen gaatjes. In deze blog lees je er veel meer over.

Stel je het volgende scenario voor: Toen mevrouw Jansen, nu 50, haar tandarts bezocht voor een gebroken tand door het kauwen op ijs, had ze geen flauw vermoeden dat haar algehele gezondheid in gevaar was. Maar haar tandarts nam een kijkje in haar mond, merkte meerdere tandbreuken en snel voortschrijdende tandvleesaandoeningen op en vermoedde dat ze een onderliggend gezondheidsprobleem had. Dat waren signalen dat er iets niet klopte. De tandarts drong er bij mevr. Jansen op aan om haar huisarts te bezoeken om tot de kern van het probleem door te dringen. Ze werd gediagnosticeerd en behandeld voor hoge bloeddruk en bloedarmoede. Vijf maanden later kreeg ze een zware hartaanval.

Mondgezondheid, algehele gezondheid

Onderzoekers weten dat er een synergetisch verband bestaat tussen mondgezondheid en algemeen welzijn. De ziekte van het tandvlees is gekoppeld aan een groot aantal ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, luchtwegaandoeningen, osteoporose en reumatoïde artritis. Door het doorkammen van 1000 plus medische geschiedenissen, vonden de onderzoekers van de Universiteit van Noord-Carolina School of Tandheelkunde dat mensen met tandvleesaandoeningen twee keer zoveel kans hadden om te sterven aan een hartaanval en drie keer zoveel kans om een beroerte te krijgen.

De tandvleesaandoening is de meest voorkomende chronische ontstekingsaandoening ter wereld, maar toch is het vaak een sluipmoordenaar. Waarom? De mond kan fungeren als een toegangspoort voor een infectie. Voortdurende ontsteking in je mond kan leiden tot bacteriën in de bloedbaan, wat kan leiden tot meer ontsteking in andere delen van je lichaam, zoals het hart.

Sommige studies wijzen op een wederzijdse relatie tussen tandvleesproblemen en diabetes: Wanneer je diabetes behandelt en onder controle houdt, verbetert de toestand in de mond onmiddellijk. En wanneer je parodontale aandoeningen behandelt, wordt de behoefte aan insuline verminderd.

Gerelateerde berichten

4 remedies tegen kiespijn

Word je gek van kiespijn? De meesten van ons hebben deze ondraaglijke pijn wel eens meegemaakt. Dus hoe stop je het en alle ellende die ermee gepaard...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden