Your health Almere

Wat is tandsteen en wat doet het met je tanden en tandvlees?

Geplaatst op

Je weet dat het belangrijk is om te poetsen, te flossen en te spoelen met een antiseptisch mondwater om de vorming van tandsteen tegen te gaan. Maar weet je ook waarom? Wat is tandsteen? Hoe komt het op je tanden? En wat kan er gebeuren als dat gebeurt? Hier lees je de feiten op een rijtje.

Let op: heb je last van tandsteen? Maak dan een afspraak met je tandarts.

Wat is tandsteen?

Zelfs als je je tanden thuis goed verzorgt, heb je nog steeds bacteriën in je mond. Deze vermengen zich met eiwitten en voedselresten en vormen zo een kleverige laag die tandplak wordt genoemd. Deze smurrie bedekt je tanden, komt onder je tandvlees en plakt aan vullingen of ander tandheelkundig werk. Tandplak bevat bacteriën die het tandglazuur kunnen beschadigen en tot gaatjes kunnen leiden. Maar als je tandplak regelmatig verwijdert, kun je blijvend tandbederf en tandvleesproblemen voorkomen. Grotere problemen ontstaan echter als tandplak op je tanden blijft zitten en verhardt tot tandsteen.  Tandsteen, ook wel calculus genoemd, vormt zich onder en boven de tandvleesgrens. Het is ruw en poreus en kan leiden tot terugtrekkend tandvlees en tandvleesontsteking. Het moet in de tandartspraktijk met speciale hulpmiddelen worden verwijderd.

Wat doet tandsteen met tanden en tandvlees?

Tandsteen kan het moeilijker maken om te poetsen en te flossen zoals het hoort. Dit kan leiden tot gaatjes en tandbederf. Tandsteen dat zich boven de tandvleesgrens vormt, kan slecht voor je zijn. Dat komt omdat de bacteriën die zich daarin bevinden je tandvlees kunnen irriteren en beschadigen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot progressieve tandvleesontsteking. De mildste vorm van tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze kan meestal worden gestopt en teruggedrongen als je poetst, flost, een hygiënisch mondwater gebruikt en regelmatig door je tandarts wordt gereinigd. Zo niet, dan kan het erger worden, tot het punt waarop zich pockets vormen tussen het tandvlees en de tanden en geïnfecteerd raken door bacteriën. Dat heet parodontitis. Je immuunsysteem stuurt chemische stoffen om terug te vechten en die vermengen zich met bacteriën en het spul dat ze afgeven. De resulterende stoofpot kan de botten en weefsels beschadigen die je tanden op hun plaats houden. Sommige onderzoeken leggen bovendien een verband tussen de bacteriën in tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden