Your health Almere

Kan ik als volwassene bij de orthodontist terecht?

Geplaatst op

De keuze voor een beugel wordt tegenwoordig in de jeugd gemaakt. De tandarts geeft vanzelf aan wanneer je er klaar voor bent. Even een gesprekje met je ouders en de meeste kinderen komen op gegeven moment bij de orthodontist terecht. Tientallen jaren geleden was dit nog niet zo vanzelfsprekend. Mogelijk had je de keuze wel, maar had je toch besloten om het niet te doen. Denk je als volwassene nu aan het corrigeren van je tanden?

Let op: als je een beugel hebt, moet je beter zorgen voor je gebit aangezien er meer plekken zijn waar voedselresten achter kunnen blijven. Maak daarom, als je een beugel hebt, ook vaker een afspraak met de mondhygiënist

Wanneer is een beugel voor een volwassene aan te raden?

Zowel bij kinderen als volwassene zijn er dezelfde redenen te bedenken om een beugel te nemen. Zoals het scheef staan van tanden, ongemak met eten of als je jouw gebit simpelweg mooier wilt maken. Ook op een volwassen leeftijd zijn tanden te verplaatsen met een beugel. Het is aan te raden om een beugel te nemen als volwassenen bij:

  • Problemen met kauwen van eten
  • Lastig schoon te houden van gebit
  • Noodzaak om een andere tandheelkunde behandeling uit te voeren
  • Snurken of slaapapneu tegen gaan
  • Het mooier maken van je gebit

Waarom je als volwassene een afspraak moet maken bij de orthodontist

Het is nooit te laat om een beugel te nemen. Mogelijk loop je al een tijd met de kwestie om iets aan de stand van je gebit te laten doen. Je bent lang niet de enige volwassene die een beugel neemt. Gemiddeld 75% van de klanten bij een orthodontist bestaat uit jongeren. 1 op de 4 van de klanten is dus volwassene en is ook overgegaan tot het laten behandelen van zijn of haar gebit.

Ik wil als volwassene echt niet over straat met een beugel

Een veel voorkomende reden om af te zien van een beugel is schaamte. Een begrijpelijke reden, maar er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld met minder opvallende beugels over straat te gaan. Mocht je liever niet voor een periode met een opvallende beugel over straat lopen, dan is het mogelijk om gebruik te maken van Invisalign. Met een Invisalign beugel maak je gebruik van doorzichtige bitjes. Deze worden over tanden en kiezen geschoven en vallen nauwelijks op. Je krijgt tijdens de behandelingsperiode steeds andere bitjesmaten, waardoor je tanden stelselmatig worden gecorrigeerd.

Wat levert het mij op?

Voor de mondhygiëne helpt het ook om scheefstaande tanden weer recht te laten plaatsen. Zo is je gebit makkelijker schoon te maken en te houden. Na een beugelperiode kun je als kind de rest van je leven tegemoet gaan met een nieuwe lach. Dit geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Het verschilt per persoon en de complicaties hoe lang een traject duurt. Laat je informeren door de orthodontist. 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden