Your health Almere

ERP-software voor de gezondheidszorg

Geplaatst op

Ontdek hier hoe zorginstellingen hun processen op het gebied van facturatie en CRM kunnen optimaliseren met behulp van ERP-software. Zo wordt het zoeken naar de juiste software een stuk makkelijker, omdat maatwerk belangrijk is.

Instellingen en organisaties uit een grote verscheidenheid aan industrieën en sectoren kunnen profiteren van het gebruik van ERP-software. Daar hoort ook de zorg bij. Deze sector stelt echter zijn eigen eisen aan een geschikt systeem. Hieronder willen we daarom allereerst antwoord geven op de volgende vraag: Wat is eigenlijk een ERP-systeem? Ook willen we enkele belangrijke eigenschappen van ERP-software voor de zorgsector onder de loep nemen en laten zien hoe instellingen in deze sector kunnen profiteren van het gebruik van een ERP-systeem; Automatisering van zoekwoorden. Enterprise Resource Planning (kortweg ERP) beschrijft de centrale taak van elk bedrijf om alle beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Een ERP-systeem stelt bedrijven in staat om alle benodigde processen digitaal in kaart te brengen. Deze processen kunnen vervolgens binnen het systeem worden beheerd en geoptimaliseerd.

Een kijkje in de gezondheidszorg

De zorg is een veeleisende sector. Het tekort aan geschoolde arbeiders is alomtegenwoordig en is verergerd door de pandemie. Storingen en onderbezetting zijn het gevolg. Daarnaast worden in deze sector bijzonder gevoelige persoonsgegevens verwerkt. Dit resulteert in aanzienlijk hoge eisen op het gebied van gegevensbescherming. In dit land is met name de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van belang. In andere landen is er aparte regelgeving voor gegevensverwerking op medisch gebied; in de Verenigde Staten bijvoorbeeld de Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA). Dit maakt duidelijk dat de eisen aan een ERP-systeem navenant hoog en specifiek zijn. Hieronder gaan we daarom in op enkele belangrijke functies en eigenschappen van ERP-software voor de zorg.

Facilitaire dienstverlening

Facility management is vooral belangrijk in de zorgsector. De centrale taak van facility management is ervoor te zorgen dat zowel kamers als medische apparatuur in perfecte staat verkeren. Maar hoe groter en uitgebreider het ziekenhuis, hoe makkelijker het is om kleine defecten over het hoofd te zien. In deze gevallen loont het de moeite als de medewerkers ter plaatse de gebreken direct via het systeem kunnen melden, zodat onderhoud kan worden gestart.

Op rollen gebaseerde gebruikersportals

Om te kunnen voldoen aan de hoge eisen op het gebied van gegevensbescherming van het zorgstelsel, wordt het gebruik van op rollen gebaseerde gebruikersportalen aanbevolen. Op deze manier is het al mogelijk om via het gebruikersprofiel te regelen welke gebruiker welke rechten heeft in het systeem. Dit geldt ook voor toegang tot gevoelige, persoonlijke gezondheidsgegevens.

ERP-software als planningssoftware

Het ERP-systeem kan ook worden gebruikt als planningssoftware. Afhankelijk van de oriëntatie van het systeem kunnen met de systeemsoftware totaal verschillende sequenties of processen worden gepland. In de zorg is bijvoorbeeld geen software nodig voor productieplanning. In plaats daarvan kan de personeelsplanning volledig met het systeem worden verwerkt.

Open source ERP

Naast het licentiemodel moet ook onderscheid worden gemaakt tussen propriëtaire software en open source ERP. Het belangrijkste verschil is dat bij een open source systeem de broncode van de software open is. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Enerzijds kunnen open source systemen door iedereen met voldoende programmeerkennis verder ontwikkeld worden. De code is echter ook toegankelijk voor mensen met twijfelachtige bedoelingen.

Een blik op Delaware

Een van de bekendere ERP-aanbieders op de markt is Delaware. Het bedrijf biedt zijn klanten krachtige oplossingen voor alle zakelijke gebieden. Of Delaware geschikt is voor gebruik in uw eigen bedrijf, moet altijd per geval worden beoordeeld door vergelijking met de specificaties.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden